Warning

 

Close

Confirm Action

Are you sure you wish to do this?

Confirm Cancel
Member Login

Posted: 11/9/2012 3:04:46 PM EST
ok i have a polish ak i built on a flat and used a yugo barrel.bolt and carrie smooth as butter you can cycle it by hand feed and ejects fine. but when fired single shot wont cycle gas port is clear and has good flow any help please thanks




Link Posted: 11/9/2012 3:41:35 PM EST
How did you check the gas port is clear?

Also, is the bolt carrier short-stroking or just not moving at all?
Link Posted: 11/9/2012 5:15:50 PM EST
[Last Edit: 11/9/2012 5:16:20 PM EST by Hawcer]
Is the gas pison/rod the correct length?Is it a new rod or did it come in the parts set? I think it can be adjusted...and if I remember correctly, it shouldn't be threaded all the way into the carrier. It's been a few years since I built mine...but I'm sure the rod has to be out a few turns.
Link Posted: 11/9/2012 6:25:40 PM EST
[Last Edit: 11/9/2012 6:27:11 PM EST by longpole1234]
put a light at the end of the barrel with the piston out and can see light threw the gas block carrie does not move when fired. it is the same one that came with the kit i dont think you can ajust it.
Link Posted: 11/10/2012 8:29:00 AM EST
I think Hawcer is right. The rod may be in too deep, thus blocking off the gas port. That seems to be the only possible answer given the situation.

I'd look up how/if you can adjust the rod length, or get a new carrier that fits.
Link Posted: 11/10/2012 9:34:47 AM EST
Originally Posted By figgity:
I think Hawcer is right. The rod may be in too deep, thus blocking off the gas port. That seems to be the only possible answer given the situation.

I'd look up how/if you can adjust the rod length, or get a new carrier that fits.


could we get a picture of where the gas port is in the chamber? I'm wondering if there are any scuff or wear marks that might help us figure out if the piston is going in to far.
Link Posted: 11/10/2012 6:55:32 PM EST
could we get a picture of where the gas port is in the chamber? I'm wondering if there are any scuff or wear marks that might help us figure out if the piston is going in to far.


I saw these two photos which would indicate the piston would have to be in as far as it can physically go (First image is not of a self-drilled hole. The poster said he just placed the bit there for contrast):




Then compare to this photo. it might just be the photo's perspective but it looks like the piston in this photo isn't as deep into the gas block, albeit by only 5 mm or so:

Link Posted: 11/10/2012 7:30:05 PM EST
Originally Posted By longpole1234:
ok i have a polish ak i built on a flat and used a yugo barrel.bolt and carrie smooth as butter you can cycle it by hand feed and ejects fine. but when fired single shot wont cycle gas port is clear and has good flow any help please thanks

http://i442.photobucket.com/albums/qq148/longpole1234/ak005.jpg
http://i442.photobucket.com/albums/qq148/longpole1234/ak006.jpg
http://i442.photobucket.com/albums/qq148/longpole1234/ak007.jpg
http://i442.photobucket.com/albums/qq148/longpole1234/ak009.jpg


Who built it? Just curious as to why there are multiple handguard retainer pin grooves cut into the barrel. Also, the barrel profile does not appear to be from a Polish rifle.
Link Posted: 11/11/2012 7:54:41 AM EST
Originally Posted By Mike_Anthony:
Originally Posted By longpole1234:
ok i have a polish ak i built on a flat and used a yugo barrel.bolt and carrie smooth as butter you can cycle it by hand feed and ejects fine. but when fired single shot wont cycle gas port is clear and has good flow any help please thanks

http://i442.photobucket.com/albums/qq148/longpole1234/ak005.jpg
http://i442.photobucket.com/albums/qq148/longpole1234/ak006.jpg
http://i442.photobucket.com/albums/qq148/longpole1234/ak007.jpg
http://i442.photobucket.com/albums/qq148/longpole1234/ak009.jpg


Who built it? Just curious as to why there are multiple handguard retainer pin grooves cut into the barrel. Also, the barrel profile does not appear to be from a Polish rifle.


i built it polish kit i used a yugo barrel that i reprofiled to work with the kit. just took a drill bit and cleaned up gas port hole. going to go and shoot it and see if this helps thanks
Link Posted: 11/11/2012 3:41:35 PM EST
[Last Edit: 11/11/2012 3:43:32 PM EST by jdoming728]
I last year built two aks.. One cycled fine and the other was a single fire bolt action.. Why because I didn't check and line up the gas hole. Had enough gas. To start to move the piston but not enough to fully cycle.. With Curtis gas drill bit it took care of the problem..since then I always check my builds with the back side of the drill bit if I don't see it come into the bore I will insert a wod dowel in the bore then use my gas drill bit to open up the hole or taper the one there for a smoother transion. You didn't state if you have checked this..Another build had the piston a little to tight in the gass block and would get stuck so a simple polishing of the bore and piston everything worked fine..
Link Posted: 11/20/2012 12:33:17 PM EST
any update on this?
Link Posted: 11/21/2012 4:52:08 PM EST
Originally Posted By RyJones:
any update on this?


been very busy going to take it out tomorrow after turkey dinner will post back
Link Posted: 11/22/2012 2:07:52 PM EST
shot it today and it ran good all i did was take a drillbit to the gas block and open it up .just because i could see light i thought it was good but gas port was off thanks for the help.
Top Top